Hvor Gammel Er Norge

Typisk skoginteriør i Skotjernfjell, forsidebilde i boka "Norsk urskog og gammelskog". Foto Bård Bredesen. En av de viktigste bøker i det internasjonale skogåret 2011 er endelig sluppet og er i salg fra 15. 11. Norsk urskog og gammelskog er tittelen på en praktbok og faktabok om en viktig del av vår naturarv. Boka er skrevet av Norges fremste ekspertise på biologisk mangfold i skog og redigert av de produktive parhestene Sigmund Hågvar og Bredo Berntsen. Kim Abel har skrevet ett kapittel om en urskogsnær fjellskog i Øst-Norge (Imsdalen), mens Bård Bredesen har tatt forsidebildet. Vi har begge bidratt med flere bilder i boka. Hva er urskog og gammelskog? Urskog er et begrep som de fleste har brukt, men kanskje ikke helt reflektert over hva egentlig betyr. Mange er de som knytter begrepet til en "rotete" skog hvor det kanskje ligger noe død ved på bakken. I så måte har vi mye urskog i Norge. Sannheten er imidlertid at urskog utgjør bare en ytterst liten del av det norske skogarealet, langt under en promille.

Hvor gammel er norge tv

Strengt definert er urskog en urørt skog som har oppstått gjennom naturlig foryngelse på urørt skogsmark. Selv i de verneområdene vi har i Norge er innslaget av slik skog stort sett fraværende, men vi har heldigvis en del skog som har mange fellestrekk med urskog og hvor tidens tann har kommet langt i å viske ut hogstspor. Denne skogen omtales gjerne som naturskog eller gammelskog. Det er nok ikke mange som har hatt gleden over å gå i ordentlig gammel skog. Vi kan love at det er en opplevelse som bør prøves. Gå gjerne litt utenfor etablerte stier og opplev de skjulte stedene som kun få har opplevd. De etterfølgende bildene er fra to reservater i nærhet av Oslo og som kan by på mange spennende opplevelser. Eksempel 1: Skotjernfjell Forsidebildet i boka (se øverst), som viser ett skoginteriør med døde stammer som ligger oppå hverandre, er tatt i Skotjernfjell i Romeriksåsene nord for Oslo. Dette er en av de mest urskogsnære skogmiljøene på nedre Østlandet. Sentralt i området er det et skogparti med grove graner og store mengder døde stammer i alle stadier av nedbrytning, der det ikke er funnet spor etter hogst.

 • Hvor gammel er norge 5
 • Fly til Tenerife - Bestill din flybillett her
 • Sonja skam skuespiller movie
 • Hvor gammel er norge 1
 • Generalmajor Eirik Johan Kristoffersen blir ny forsvarssjef
 • Hvor gammel er norges konge
 • Hvor gammel er norge youtube
 • Fra nashville
 • Nrk arkiv søk
 • Hvor gammel er norge 10

Vår Staude (50) er like sprek som en 20-åring, ifølge testen som er utviklet av forskere på NTNU. Test deg selv! Publisert 15. 05. 2017 Oppdatert 16. 2017 Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon. Hvor mange år du har levd er én ting. Hvor gammel man er i kroppen – det kan være ganske forskjellig fra person til person. – Kondisjonsalderen kan være en helt annen enn antall år du er, forklarer professor i fysiologi ved NTNU, Ulrik Wisløff, som har vært med å utvikle denne testen. For å utføre testen må du svare på seks enkle spørsmål, kjønn, alder, høyde, vekt, hvilepuls, aktivitetsnivå. De sier testen faktisk gir deg et ganske nøyaktig svar. TA TESTEN HER – Kondisjon er det beste målet for å vise hvordan det står til med helsa vår. Men for å måle kondisjonen direkte kreves det dyrt utstyr, avanserte teknikker og trent personell, forklarer Wisløff. For å utvikle denne testen inviterte forskerne ved NTNU 5000 personer til en helseundersøkelse. – Da sjekket vi kondisjonen, full helsesjekk, kosthold, genetikk, absolutt alt.

Så laget vi en matematisk formel som gir oss dette tallet, uten å ha avansert utstyr, forklarer Wisløff. Norsk avsløring: Populær naturmedisin kan være lureri Testen gir et så godt svar at amerikanske leger anbefaler denne testen til sine pasienter. Testen er også oversatt til 8 språk. Aktivitetsnivå Får man en høy kroppslig alder, skal det ikke så mye til å bli i bedre fysisk form. – Det er ingen tvil om at man må bli godt andpusten for at det skal ha effekt på kondisjonen, hvertfall 2-3 ganger i uka. Man kan gå litt mer i bakke enn man pleier, da blir man god og svett. Det man helst bør unngå er å få en høyere kroppslig alder enn det man faktisk har. – Det er vist at dersom man får et høyere tall så øker man risikoen for å dø av livsstilssykdommer, men får man alderen sin eller litt yngre så er det bra.

Her ble fire kvadratkilomenter med gammelskog og urskognære miljøer vernet som naturreservat i 1995 som første fase av barskogverneplanen. "Gamla" som står i Oppkuven-Smeddalen naturreservat er nå antatt å være 466 år gammel. Da den ble oppdaget i 1994 var den Norges eldste kjente gran. I år er det imidlertid funnet en gran i Trillemarka som er godt over 500 år gammel! Foto: Kim Abel. Her står Kim i en kløft i Oppkuven-Smeddalen naturreservat hvor forskere fra Skog og Landskap ikke har funnet noen spor etter hogst. Foto: Kim Abel. Det er feiret mange verneseire de siste 10-20 årene. Men kampen om bevaring av urskog og gammelskog i Norge er på ingen måte forbi. Årlig hogges områder som er karlagt som nasjonalt verneverdige. Skogvernet i Norge er stadig ett kappløp med tiden. Løp og kjøp boka og bli fengslet av urskogens og gammelskogens skattekiste av sjeldne og underlige dyr, planter og sopper. Kim og Bård

 1. Slaget om midway road
 2. Verdens beste flyplass